I Kirkerudhagen jobber Kirsti Kirkerud og Bjørn Ivar Berge. Kirsti er vokst opp på gården, Kirkerud, som har vært i familien i 200 år. Hun har tidligere jobbet som lærer i 18 år, og drevet Kirkerud Andelsgård siden 2015. Hun tar seg av dyrking, daglig drift og salg.
Bjørn Ivar er utdannet møbelsnekker og jobber til daglig som båtbygger. Han er gårdens handyman og tar ansvar for dyr, snekring og alt av motor og mekk.
Gården er et lite småbruk på omkring 60 mål, hvorav omtrent 10 mål er innmark. Det ligger på toppen av Slemmestad i Asker kommune med utsikt over dalen og Oslofjorden, rett ved kyststien.
Tidligere har gården vært drevet som et allsidig småbruk med frukt, høns og ellers dyr, bær og grønnsaker til selvforsyning. I nyere tid som gartneri med snittblomster og salg av frukt.
Allerede tidlig på 70-tallet ble farmor og farfar opptatt av økologisk tankegang, sluttet å sprøyte frukttrærne og bruke kunstgjødsel.
Nåværende eiere startet opp andelsgård på en del av eiendommen i 2015, og tok over selve gården i 2018. I 2022 fikk vi geiter, i 2023 griser og samme år fikk vi Debiogodkjenning.
økologisk frilandsgris
Grisene får være hos moren så lenge de dier, og flyttes så til oss. Her får de økologisk soyafritt fôr av korn som er dyrket i Norge, i tillegg til gras, ugras, røtter, løv, frukt og grønnsaksrester fra jordene her. De har alltid tilgang til vann og kraftfor.
Grisene bor tett på folk og får masse kos og oppmerksomhet. De går ute i et naturlig miljø mellom frukttrær, og har rikelig med rotemateriale. Om de trenger å komme under tak, har de tilgang til enkle, åpne hytter med halm i.
Siden grisene brukes til å rydde nytt land og mot rotugress, flyttes de ofte til nye jordlapper så de får tilgang til nytt rotemateriale.
Veien videre
Hvordan skal vi leve av et lite småbruk på 60 mål?
Vår hovedaktivitet er en intensivt drevet markedshage med grønnsaker, urter, frukt og bær direkte til forbruker, cafeer og restauranter uten fordyrende mellomledd.
I bakken ned mot sjøen drømmer vi om en skoghage med flerårige vekster og flere frukttrær. Vi planlegger å lage et lite gårdsutsalg med økologisk kjøtt, melvarer, saft, honning og andre lokale produkter.
Den sentrale beliggenheten og yrkesbakgrunn gjør at vi tenker å ta imot skolebesøk, barnehager og kanskje enkeltelever etter hvert. En liten kafe på låveloftet står på ønskelista, og et godkjent kjøkken, men det skal litt jobbing til før vi når dit!
En lokal kaffekopp med en ureist salat til lunsj midt mellom grønnsaksbed og frukttrær tror jeg du ville satt pris på!